Blog Stoppen met roken
Stoppen met roken - alsof dat zo makkelijk is!
Vraag aan je vrienden of ze nog een lijstje met goede voornemens hebben gemaakt op Oudejaarsavond. Dikke, vette kans dat hij erbij staat: “Eindelijk écht stoppen met roken! Maar dan ook écht!” Vraag zo rond 1 februari nog eens of ze het vol hebben gehouden.
We zijn benieuwd.
Ontwenningsverschijnselen van het stoppen - die zijn pas eng!
Tevreden rokers doen er soms een beetje luchtig over (“Ik heb genoeg aan drie peukjes per dag, ik zou zomaar kunnen stoppen!”), maar eerlijk waar, roken is meestal een hardnekkige verslaving, die je niet zonder slag of stoot opgeeft. Of je moet wel heel sterk in je schoenen staan. Of je moet hulp krijgen van buitenaf! Sommigen zweren bij de psycholoog of bij zweetyoga, anderen zeggen best wel baat te hebben bij hulpmiddelen die je zo bij de drogist kunt halen of bestellen. Pure chemie en niks geheimzinnigs aan: nicotinepleisters, of kauwtabletten die je door een rookvrije dag helpen zonder knettergek te worden, er is nogal wat te koop. Nicotinell, NiQuitin, Nicorette, je hebt er vast wel eens van gehoord van een bemoeizuchtige buurman, die zelf niet weet hoe heerlijk zo’n sigaretje kan smaken! Wijsneus. Helpen ze, die ‘vrijwillig-stoppen-met-roken’ producten? En waarom is er een kleine, maar reële kans dat je voorgoed gaat stoppen? We zetten alles even op een rijtje, ook de ongemakkelijke feiten over roken. Adem diep in en lees verder!
Waarom is roken eigenlijk zo verslavend?
Er zit een sociale kant aan roken. Gezellig samen een sigaretje doen, je kent het gevoel. Je wordt er kalmer van bij stress, iedere keer weer. Als je stopt met roken, ga je dat gevoel missen, daar kun je gif op innemen. Op zich is er met tabak niks mis. Dat is een plant, die groeit op een tabaksplantage in Kentucky of Brazilië. Laten drogen, fijnhakken en hup, de brand er in, met of zonder filter. Zo’n 300 jaar geleden geloofden ze zelfs nog dat het gezond voor je was. Een pijpje roken op doktersvoorschrift!
De échte boosdoener in elke sigaret is nicotine. Je lichaam raakt er snel door verwend, sterker nog, je hebt sterk het idee dat je niet meer zonder kunt. Boze tongen beweren dat sigarettenfabrikanten er willens en wetens een extra scheutje nicotine in doen, zodat jij nooit meer van het roken afkomt. Stukje klantenbinding. Bij Nicorette en NiQuitin dachten ze: “Wij gaan ook iets met nicotine doen, dat zal ze leren!” Daarover straks meer.
Is roken nou echt zo slecht voor je?
Jahaa! Longkanker is de meest voorkomende vorm van kanker, doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Longkanker komt ook wel voor bij mensen die niet roken, maar meestal komt het door roken. Longkanker is bijna niet te genezen. Er zijn rokers die zich troosten met de gedachte “waarom zou dat uitgerekend mij moeten overkomen?” - dat vinden we begrijpelijk, maar niet zo slim.
En dan zijn er nog de andere effecten van roken, niet meteen levensbedreigend, maar wel heel onplezierig: kortademigheid, een slecht doorbloede huid, die daardoor wat doffer en grijzer overkomt, op jongere leeftijd rimpels.
We zouden op dit punt aangekomen wat horrorfoto’s van de longarts kunnen laten zien, maar dat doen we niet. We willen je helpen, niet bang maken. Oké, we houden er nu helemaal over op. We gaan immers stoppen met roken, toch?!
Het goede nieuws: ook al paf je al 15 jaar hele asbakken vol, een gezond lichaam kan de aangerichte schade zo goed herstellen, dat het op de longfoto lijkt alsof je nooit gerookt hebt.
Waarop baseren hulpmiddelen als Nicotinell, Nicorette en NiQuitin hun belofte?
De makers van deze producten om te stoppen met roken gaan uit van de gedachte: je kunt niet direct helemaal zonder nicotine. Dat kun je beter langzaam afbouwen. Langzaam afbouwen met bijvoorbeeld een nicotinepleister op je arm of een mondspray met nicotine, maakt stoppen met roken dus makkelijker. Je krijgt nog wel even wat nicotine in je bloed, zodat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen zoals onrust en trillerigheid. Het grote voordeel: de nicotine in (bijvoorbeeld) Nicotinell tabletten of NiQuitin mondspray komt wel in je bloed, rechtstreeks via je mondslijmvlies of je huid, maar dus niet via de gevaarlijke omweg van sigarettenrook in je longen, die je zo lief zijn. Je stopt dus meteen al met het ‘asfalteren’ van je longblaasjes met teer en nicotine. Bovendien is het bitter weinig; in de kauwgom van Nicorette zit 4 mg of 2 mg nicotine. De pleisters van NiQuitin beginnen bij 21 mg, dan een stapje met 14 mg en zo langzaam door naar niks. Je bent immers aan het afbouwen!
Er zijn vijf soorten nicotinevervangers te koop: nicotinepleisters, kauwgom, tabletten, mondspray (Fruit & Mint smaak!) en een inhalator. Een combinatie van die soorten blijkt beter te werken dan één enkele nicotinevervanger. Dat verzinnen we niet zelf, het staat allemaal op de handige website voor doe-het-zelvers ikstopnu.nl
Ook interessant: er zijn zorgverzekeraars die nicotinevervangers als Nicotinell, Nicorette of NiQuitin vergoeden, op voorwaarde dat je het combineert met professionele begeleiding bij het stoppen met roken.
Nog even dit. Er zijn misschien geen keiharde wetenschappelijke bewijzen dat stoppen met Nicotinell of NiQuitin alleen werkt dankzij de dagelijkse nicotinedosis in kauwtablet of mondspray. Maar als het voor jou de psychologische ondersteuning oplevert dat je het op die manier beter kunt volhouden, so what?
Je hebt vast wel eens gehoord van onderzoek naar medicijnen, waarbij de helft van de proefkonijnen een nep-middel krijgt, waar helemaal niks in zit? Een duidelijk gevalletje van ‘placebo-effect’ zegt zo’n doktersjas dan. Wij zouden zeggen: als het helpt, dan helpt het.
Zij gingen je voor - gestopt met roken
Hoe ze het deden, doet er niet toe. Een zelfhulpboek, een anti-rookcoach, ijskoude baden, stroomstoten onder de oksels, de psychologische (én daadwerkelijk effectieve?) hulp uit een doosje Nicotinell of NiQuitin, allemaal niet zo belangrijk. Ze kunnen je vertellen over merkbaar meer lucht in hun longen, een betere conditie dus, meer energie, een mooiere, jongere huid en een opgeruimde blik in de ogen.
Ga je het proberen? Of ben je dus echt op 1 januari succesvol ‘Cold Turkey’ afgekickt?
Eerlijk zeggen. Ons advies: praat erover met je huisarts, kijk op verpakkingen van Nicotinell, Nicorette of NiQuitin (kan gewoon online), ga zelf op onderzoek uit. We willen dat je blijft leven en dat je je lekker gaat voelen, ook zonder sigaretten! Nee wacht even: juist dankzij stoppen met roken! Sterkte!