Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Heb ik een koortslip?

Een sollicitatiegesprek, een etentje, een date of een gezellig afspraak met vriendinnen. Net op het moment dat jij er goed uit moet zien (terwijl je er altijd prachtig uitziet) komt die vervelende koortslip weer om de bocht! Argh! Het is niet alleen vervelend, maar ook nog eens pijnlijk. Maar wat is een koortslip? Hoe voorkom je een koortslip en beter nog hoe voorkom je een koortslip?

Wat is een koortslip?

Een koortslip, je weet wel zo'n blaasje dat prikt op je lip en een beetje brandt? Nou dat is een koortslip. Best vervelend. De veroorzaker van het blaasje is het Herpes Simplex virus. Deze vriend draag je na een eerste besmetting de rest van je leven met je mee #daarhebjeHerpesweer. Het is natuurlijk niet zo dat je nu de rest van je leven vastzit aan dat blaasje op de lip. Nee, het virus trekt zich terug in de zenuwen van de huid en kan weer actief worden bij een verminderde weerstand. Een verminderde weerstand heb je tijdens of na de griep, bij stress of vermoeidheid. Zorg dus goed voor jezelf en houd je weerstand op peil! Een koortslip is trouwens wel behoorlijk besmettelijk, dus voorlopig geen kusjes! (Kun je toch nog een keer onder die natte lebber van je oudtante uit komen, die vond je toch al niet zo prettig). Na verloop van tijd vormt zich een korstje op het blaasje. Na veertien dagen is ook deze met de noorderzon vertrokken.

Wat zijn de symptomen van een koortslip?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je nog nooit eerder een koortslip hebt gehad. Waar kun je een koortslip dan aan herkennen? Een koortslip ontstaat meestal met een tintelend, branderig en jeukend gevoel ter hoogte van je lippen. Vervolgens ontstaat er na één of twee dagen verschillende piepkleine blaasjes die gaan jeuken. De blaasjes zullen openbreken en er ontstaan kleine zweertjes. Deze zweertjes drogen geleidelijk uit, er ontstaan korstjes die na veertien dagen weer verdwijnen zonder littekens. Een volgende koortslip komt meestal terug rondom dezelfde plek als de eerste infectie.

Hoe behandel ik een koortslip? De do's en don'ts

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je de agressieve jongen “herpes complexus” onder controle kunnen krijgen? Het is belangrijk om te weten wat je wel kunt doen en juist niet moet doen. Daarnaast is het natuurlijk beter om een koortslip te voorkomen dan te genezen. We geven je daarom direct een aantal tips, zodat je bij de volgende aanval kunt voorkomen.

1. Je weerstand op peil

Met kop en schouders er bovenuit: een goede weerstand. Je kunt zelf merken wanneer je een lage weerstand hebt. Een te lage weerstand heb je als je vaak verkouden bent en vaak last hebt van de griep of andere infecties. Je kunt je weerstand op peil houden door gezond te eten (duhhh), een goede nachtrust en het vermijden van stress. Bij onvoldoende weerstand, griep of verkoudheid kunnen echinaforce tabletten je helpen je weerstand op peil te brengen. Gebruik extra Vitamine C voor een goede weerstand.

2. Vermijd felle zon

Veel zonlicht kan een koortslip uitlokken. Gebruik daarom altijd een lippenbalsem met een zonnefactor.

3. Sharing is not caring

Ze zeggen altijd sharing is caring, in het geval van een koortslip kun je beter niet delen. Tijd voor een nieuwe tandenborstel. Hapje? Nee, ook je bestek kun je beter niet delen.

4. Hygiene

Hygiëne is heel erg belangrijk als je een koortslip hebt. Was veelvuldig je handen, zorg dat je bijvoorbeeld een flesje desinfecterende lotion bij je hebt, zodat je altijd je handen even kunt reinigen. Ook handig voor zo'n moment dat je verschrikt denkt: “kut, ik mocht niet met mijn vingers aan mijn koortslip zitten…”. Oh en trouwens, ff onthouden: orale seks is niet zo handig met een koortslip #gewoonffeentip

5. Camoufleren

Oké, heel ander onderwerp. Wees voorzichtig met het camoufleren van je koortslip met make-up. Je wil het natuurlijk camoufleren, alleen je kunt het virus zo makkelijker verspreiden. Als de korstjes ingedroogd zijn kun je met goede make-up wat proberen te verdoezelen.

6. Lysine: wat?

Eet meer producten met lysine. Lysine is een essentieel aminozuur, die te vinden zijn in verschillende voedingsmiddelen met een bron aan eiwitten, zoals kip, rund- en lamsvlees, kaas, eieren, avocado, mango, peren, appels en tomaten.

7. Tandpasta of koortslipcreme

Het beste is om koortslipcrème op te smeren. Bijvoorbeeld de Sorefix Rescue. Dit is een crème gebaseerd op zink. Zink zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen en kan hiermee de duur van een koortslip verkorten. Daarnaast is de Sorefix Rescue één jaar te gebruiken. Heb je nou geen Sorefix bij de hand of kun je het niet zo snel in huis halen? Dan kun je ook eerst beginnen met het smeren van tandpasta. Het is natuurlijk geen koortslipcrème, maar zal helpen om het een beetje uit te drogen.

Kun je een koortslip voorkomen?

Een koortslip kun je natuurlijk beter voorkomen dan genezen. Een goede weerstand is erg belangrijk en ook de persoonlijke hygiëne moet even een aantal plekken omhoog in de prioriteitenladder. Zorg voor een goede beweging, een goede nachtrust en stop met roken. Vermijd (in)direct contact met iemand met een koortslip. Let op! Zoenen is verboden. Heb je dit allemaal in de smiezen? Dan kun je een koortslip nog vermijden met de preventieve lippenbalsem van Sorefix.

Heb jij wel eens een koortslip? Wat is jouw ervaring? Deel hem met ons! Stuur je ervaring naar marketing@koopjesdrogisterij.nl