Een likdoorn, wat is het en hoe kom je er vanaf?
Likdoorn, eksteroog of eeltpit. Het zijn allemaal benamingen voor dezelfde kwaal. Grote kans dat jij er ook al eens mee te maken hebt gehad. Als dat het geval is, dan weet je hoe vreselijk pijnlijk zo'n likdoorn kan zijn! Wij vertellen je welke soorten likdoorns er zijn, hoe je een likdoorn kan behandelen en hoe je het kan voorkomen.
Wat is een likdoorn
Als je voeten continu worden blootgesteld aan druk en wrijving, dan begint de opperhuid te verdikken en eeltvorming te ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je te strakke schoenen draagt. Als deze druk en wrijving je voeten lang blijven pijnigen kan het eelt een likdoorn vormen. Dit komt doordat het eelt op een specifieke plaats een harde kern gaat vormen die de diepere huidlagen bereikt. Hierdoor kan een likdoorn ontzettend pijnlijk zijn, zeker als je druk op de likdoorn blijft uitoefenen. Afhankelijk van welk huidtype je hebt kan een likdoorn wit of geel/bruin van kleur zijn. Likdoorns komen meestal voor op je tenen, met name aan de buitenkant van je kleine teen. Dit komt doordat je schoenen op je tenen de meeste druk uitoefenen. Ondanks dat een likdoorn geen kwaad kan, is het belangrijk om er snel bij te zijn. Likdoorns kunnen namelijk vergroeien met huidzenuwen. Dit moet je natuurlijk niet willen!
Welke likdoorns zijn er?
We hebben het net gehad over wat een likdoorn is en hoe je een likdoorn herkent. Er bestaan meerdere soorten likdoorns die allemaal op een andere manier ontstaan en een andere behandeling nodig hebben.
Vasculaire likdoorn
Een vasculaire likdoorn is een likdoorn waarbij bloedvaatjes meegegroeid zijn. Vaak is deze likdoorn variant te herkennen aan de donkere puntjes die zich in de likdoorn bevinden. Doordat er bloedvaatjes zijn meegegroeid moet de likdoorn zorgvuldig worden verwijderd. Dit kan alleen worden gedaan door een professional.
Neuro vasculaire likdoorn
Zoals de naam al doet vermoeden lijkt de neuro vasculaire likdoorn erg op de vasculaire variant. Bij een neuro vasculaire likdoorn zijn er in plaats van bloedvaatjes zenuwen meegegroeid met de eeltpit. Meestal is dit de meest pijnvolle likdoorn variant doordat er constant druk op zenuwen wordt uitgeoefend. Een neuro vasculaire likdoorn moet je dan ook altijd zo snel mogelijk laten behandelen door een professional!
Zaadlikdoorn
Een zaadlikdoorn is een likdoorn die ontstaat zonder dat er te veel druk of wrijving op wordt uitgeoefend. Dit type likdoorn komt meestal voor op je voetzool of je hiel. De belangrijkste oorzaak van een zaadlikdoorn is een droge huid. Het is daardoor een goed te behandelen en te voorkomen likdoorn.
Hoe kom je van een likdoorn af?
Met uitzondering van (neuro) vasculaire likdoorns, kan je gelukkig vaak zelf een likdoorn behandelen. De gemakkelijkste manier om af te rekenen met je likdoorn is het gebruik van likdoornpleisters. Het salicylzuur in de pleisters maakt de likdoorn zacht zodat je deze gemakkelijk kan verwijderen. De Hansaplast Voet Anti-drukring Likdoorn En Eelt Pleisters verlichten bovendien onmiddellijk de pijn door druk en wrijving te verminderen. Een voetbad is ook een prima manier om de huid van je voeten soepel te maken. De Aromed Leucona Eeltknobbelolie is vervaardigd uit Tea tree, Marjolein, Kruidnagel, Yhuja, Goudsbloem en Tarwekiem. Deze natuurlijke oliën verzorgen en verzachten de verharde huid en maken de hoornachtige delen week. Zo wordt je huid weer soepel en elastisch en zal het overmatige eelt geleidelijk aan verdwijnen. Ook bij likdoorns geldt: voorkomen is beter dan genezen! Daarom is het belangrijk om overtollige eeltvorming een stap voor te zijn. Met een eeltvijl verwijder jij zelf het eelt op je voeten en verklein je de kans op zo'n vervelende likdoorn.
Goed, je weet nu welke type likdoorns er zijn en hoe je af komt van die pijnlijke eeltpit. Ben je benieuwd welke producten geschikt zijn voor jouw voeten? Kijk dan op KoopjesDrogisterij.nl!