Maca
Je hebt er vast al veel over gehoord en misschien ook wel helemaal niet: Maca poeder en Maca wortel of Maca Root. Bij insiders bekend als Maca, het Peruaanse antwoord op oosterse ginseng. Interessant toch? Nou gebeurden er in Peru wel meer dingen die ons verstand te boven gaan: de Maya kalender die heel nauwkeurig het einde der tijden voorspelt, het hele Inca en Azteken gebeuren (geneeskrachtige kruiden!), het wereldwonder Machu Picchu in de bergen, waarvan niemand weet hoe ze het precies gebouwd hebben. En nu dus een super knolgewas dat meteen maar de hippe status van superfood heeft meegekregen. Is het waar wat ze zeggen over Maca? En zo ja, wat is dan de beste dosis om met Maca bij te dragen aan je gezondheid en welzijn?
Lijkt het echt op ginseng, die Maca?
De bijnaam 'Peruaanse ginseng' heeft macawortel en macapoeder te danken aan de veelzijdige werking van deze Zuid-Amerikaanse wortel. Want het is dus wel een wortel, maar daarmee nog geen ginseng. Zelfs geen familie of verre familie van de ginsengplant. Maca is een knolgewas dat qua uiterlijk wat aan een uit de kluiten gewassen, ui-vormige radijs doet denken. In Latijns-Amerika eten ze al eeuwen maca met het hele gezin, zoals wij aardappels eten. Dat is meteen een belangrijk verschil met bijvoorbeeld ginsengwortel, daar eet je meestal maar een klein stukje van. Genoeg voor het gewenste effect en zeker niet altijd goedkoop. Met maca kun je alle kanten op: gebruiken in de vorm van maca capsules, met precies de juiste hoeveelheid maca, maca thee om thee van te zetten en ook maca als los poeder, zodat je voor een zacht prijsje best enkele grammen maca per dag kunt innemen.
Het grootste verschil met ginseng
Bij ginseng en trouwens ook veel kruiden met een heilzame werking weten we meestal precies wat erin zit en wat het met je doet. Bij maca is dat veel onduidelijker, ook al zie je bij veel aanbieders van maca poeder of maca capsules ook gewoon staan 'klinisch bewezen' dat het helpt. Zo zou het helpen bij vermoeidheid en lusteloosheid. Bij rode en zwarte maca zien we dat het een positieve invloed heeft op de schildklier, wat weer helpt bij het bevorderen van een verantwoord lichaamsmetabolisme.
Eerlijk is eerlijk: het is nog onbekend wat er nou precies in die dekselse macakluit zit. Zoals in de meeste knollen en wortels natuurlijk lekker veel verschillende soorten vitaminen en mineralen, vanwege de stevigheid van maca natuurlijk ook veel vezels. Dus echt slecht voor je weerstand en je darmflora kan het niet zijn, die maca. Maar er is meer: sommige gebruikers van maca merken dat het een positieve invloed heeft op bijvoorbeeld overgangsklachten of je libido. In gewone mensentaal is libido: zin in seks.
Maca in de koffie, ook wel 'sekskoffie'
Recept om eens wat anders te maken dan een café latte of bakkie troost: koffie, maka, cacao en kaneel. Er is ook best een verklaring voor, die bijnaam 'sekskoffie'. De tot poeder vermalen Azteekse wortel is wetenschappelijk gezien een 'adaptogeen'. Dat wil zeggen dat maca je lichaam ondersteunt om nuttige enzymen aan te maken. En die enzymen heb je weer nodig om je hormoonbalans in evenwicht te houden (maca stimuleert de aanmaak van bijvoorbeeld testosteron) en je vruchtbaarheid te versterken. Melk en suiker in uw sekskoffie, mevrouw?
Twee soorten maca
Er zijn twee soorten maca bekend, waar we iets meer over weten. Wilde maca of Meyenii Walpers en 'echte maca' of Lepidium peruvianum Chacón. En dan heb je nog allerlei varianten, onder te verdelen in gele, rode, paarse en zwarte maca. De poeders met maca die je kunt kopen en de voedingssupplementen met maca, daar zit bijna altijd gele maca in.
Waarom liever geconcentreerd extract van maca?
Let bij het bestellen van maca voor thuis even op: in onbewerkte maca knol zit veel zetmeel. Dat kun je goedkoper op andere manieren binnenkrijgen (aardappelen, pasta) en bovendien word je van zetmeel makkelijk te zwaar. Wil je maca gebruiken in de vorm van capsules, kies dan voor een geconcentreerd product. Daar is het zetmeel zoveel mogelijk uit gehaald, zodat er per capsule vooral maca overblijft. Er staat dan bij: geconcentreerd maca extract. Een goed voorbeeld is de Maca Platinum van Mannavital.
Hoeveel maca is genoeg?
Houd bij de maca poeders een dosis aan van 3 tot 10 gram per dag. Let erop dat het prettig blijft aanvoelen in je maag, de dagelijkse dosis maca. Bouw daarom de dosis langzaam op, als je meer dan 3 gram maca zou willen. Bij de capsules is het iets eenvoudiger: de adviesdosering staat meestal op het etiket. Makkelijk toch, die maca?