Wat is een type II mondkapje?
Zoals je waarschijnlijk al hebt vernomen geldt vanaf nu het advies om een wegwerpmondkapje te dragen. Dit gaat natuurlijk best wel even wennen worden, want zeg nou zelf, hoe vaak heb je in de afgelopen twee jaar een verfrommeld mondkapje uit je broekzak of tas getoverd om toch nog een keer te gebruiken? Het blijft bovendien niet alleen bij het advies om een wegwerpmondkapje te dragen. Ook die leuke zelfgemaakte en stoffen mondkapjes worden namelijk afgeraden. Als alternatief wordt ons dan ook geadviseerd om voortaan medische type II mondkapjes te gaan dragen op alle plekken waar afstand houden lastig wordt. Maar wat zijn nou precies deze type II mondkapjes? En nog belangrijker, welke mondkapjes mag je binnenkort waarschijnlijk niet meer dragen? Dat gaan wij je vertellen!
Welk mondkapje moet je dragen?
Het is om te beginnen goed om op te merken dat er voorlopig alleen nog maar een advies is met betrekking tot mondkapjes. Je bent op dit moment dus nog niet verplicht om een bepaald type mondmasker te dragen, maar dit zou op korte termijn weldegelijk verplicht kunnen worden. Je hebt medische mondmaskers in drie categorieën: type I, type II en type IIR. De overeenkomst tussen deze mondkapjes is dat ze allemaal drie beschermende lagen hebben. Zoals de naam doet vermoeden zijn deze mondkapjes dan ook geschikt om te gebruiken in de medische wereld. Type I betekent dat het mondkapje ten minste 95 procent van de bacteriën tegenhoudt. Zowel type II als IIR houden minimaal 98 procent tegen. Het verschil tussen deze twee types is alleen dat een IIR mondkapje spatresistent is. Aan de buitenkant van je mondkapje kan je eigenlijk nooit zien over welk type het gaat. Het materiaal of de kleur van je mondkapje zegt namelijk niets over het type. Hoewel je met een roze mondkapje toch wel echt tot de modebewuste mondkapjesdragers behoort! Wat je wel kunt doen is de verpakking controleren. Hierop geeft de producent namelijk altijd aan om welk type mondkapje het gaat. Op de verpakking moet staan dat het om een 'mondmasker voor medisch gebruik gaat', zo meldt de Inspectie van Gezondheidszorg op haar site. Alleen dan weet je namelijk zeker dat je een type II mondkapje hebt. Op alle verpakkingen van medische mondkapjes staat bovendien een CE-markering.
Mag je nog een stoffen mondkapje dragen?
Het is natuurlijk hartstikke leuk om een modieus, kleurrijk of zelfgemaakt stoffen mondkapje te dragen. Veel mensen vinden bovendien dat stoffen mondkapjes een stukje prettiger ademen. Stoffen mondmaskers vallen alleen niet onder de type II of type IIR mondmaskers. Dit komt doordat dit type masker bijna nooit aantoonbaar voldoende bescherming biedt. Het dragen van een stoffen mondkapje wordt dan ook afgeraden. En laten we nou één ding geleerd hebben van stoffen mondkapjes en huisdieren, deze twee gaan echt niet samen!
Mag je nog een niet-medisch mondkapje dragen?
Niet-medische mondkapjes zijn maskers zonder officiële aanduidingen. De meeste wegwerpmondkapjes die wij dragen vallen onder de niet-medische categorie. Op de verpakking van niet-medische mondmaskers staat de mededeling dat ze alleen bedoeld zijn voor civiel gebruik en dus niet voor persoonlijke bescherming of medische doeleinden. Ook staat er geen CE-markering of medische claim op de verpakking. Het is dus ontzettend belangrijk om goed naar de verpakking te kijken. Niet-medische mondkapjes zien er qua kleur en formaat namelijk precies hetzelfde uit als de meeste type II en IIR mondmaskers. Net zoals de stoffen mondkapjes wordt ook het gebruik van niet-medische mondmaskers afgeraden.
Mag je een FFP2 mondkapje dragen?
FFP mondmaskers komen voor in drie categorieën: FFP1, FFP2 en FFP3. Je herkent een FFP masker aan het feit dat ze altijd volledig op je gezicht aansluiten. Als je thuis een FFP mondkapje hebt liggen, dan is dit waarschijnlijk een FFP2 mondkapje. Het verschil tussen deze maskers en de overige types is dat een FFP2 masker de lucht die je inademt eerst filtert. Daarom is een FFP2 masker wat het OMT en de overheid betreft dan ook prima om te dragen.
Type II mondkapje bestellen
Wil jij er zeker van zijn dat je met een aanbevolen mondkapje de deur uit gaat? Dan kan je hier type IIR mondkapjes bestellen. Draag je liever een FFP2 mondkapje? Dan kan je hier FFP2 mondkapjes bestellen.