Sportvoeding genoeg - maar welke soort neem je?
Performance Sports Nutricion, het is een begrip onder krachtsporters, duursporters, fitness fans, trainingsbeesten, beginnende spierbundels en andere kampioenen op zoek zijn naar hun eigen, persoonlijke, optimale topprestatie. Uitgekiende voedingssupplementen in een handig zwart potje. Per portie precies wat je getrainde lijf nodig heeft.
Maar welke Performance variant moet je kiezen? Heb je eigenlijk überhaupt wel een voedingssupplement nodig? En waarom dan? Er zijn bijna meer soorten Performance dan sporttakken. Uurtje online shoppen op zoek naar meer Performance en je hebt gegarandeerd een gespierde muisarm! Tip: lees onze uitleg en je weet alweer een stuk meer. Even volhouden!
Met Performance Sports Nutricion kun je allerlei kanten op - en wel keihard!
Ons advies: denk goed na wat jou het beste gaat helpen. Doe alle dingen die je sowieso al moet doen voor een gezond, uitgerust en fit lichaam: gevarieerd eten, niet te veel eten, een goede nachtrust, stress vermijden, focussen, je eigen manier om te ontspannen vinden. Lees een goed artikel over sportvoeding en voedingssupplementen. Er zijn ook honderden boeken over sport en voeding.
Bekijk alle etiketten van Performance sportvoeding geduldig, het kan gewoon online. Vaak staat er in je webshop wel wat uitleg bij, met nieuws over de soort 'klachten', of gewoon je doelstellingen als atleet. Plus de aanbevolen toepassing van je dagelijkse portie Performance, naast je normale dieet. Goed om te weten: je fitte lichaam kan veel, maar niet alle stoffen zitten van nature in je bordje warm eten of je caloriearme sportlunch. Ons advies: verdiep je eerst eens in 'simpele' calorieën. Als je veel beweegt, verbrand je meer calorieën dan op een luie bureaustoel. Dat is het principe. Je moet dus sowieso goed blijven eten. Maar heb je ook baat bij een op maat samengesteld extraatje, in de vorm van sportvoeding?
Neem bijvoorbeeld Performance Complex
De naam zegt het al: complex heeft best een ingewikkeld etiket. Het kan je als beginnend Performance ontdekker best even duizelen, al die getallen en waarden en namen uit het scheikunde kookboek. Je zou er bijna moe van worden en dat is nou net níet de bedoeling van Performance sportvoeding. We lopen het samen even door. Performance Complex is gemaakt voor herstel na een zware training.
Veel topsporters weten het, maar voor de amateursporter die geen eigen sportarts of fysiotherapeut heeft, is het misschien even wennen: met hard trainen maak je alleen maar dingen kapot, je 'beschadigt' je spierweefsel. Expres. In de hoop dat die spieren daarna sterker uit de strijd komen, dat dan weer wel.
Bij Performance vinden ze dat je dat herstel best een beetje mag ondersteunen met goed eten - en wat extra's uit het Performance potje. Dit zit er in iedere portie: 0% vet, een krachtige 6500 mg aan L-Leucine, 0% aspartaam (een kunstmatige zoetstof), 500 mg glutamine (één van de essentiële aminozuren!) en dan nog de raadselachtige formule 8:1:1. Schrik niet, dat wil gewoon zeggen dat er een riante 8000 mg BCAA's in zit, in een zorgvuldig uitgedokterde verhouding van 8 delen op 1 en nog 1. In Amerika zouden ze zeggen: “Just add water!”
Bij BCAA's moet je denken aan leucine, valine en isoleucine. Je ziet het vaker staan op sportvoeding; het zijn drie ingewikkelde, vertakte aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken en waarvan je dus genoeg in je dagelijkse voeding moet stoppen. Zeker als je sneller wilt herstellen van inspanningen. Verder nog op het Performance etiket: de smaak 'cola' en de compleet overbodige toevoeging 'For All Sports'. Ja hoor.
Waar mik je op met Performance? Goud, zilver of lekkerder in je vel in een gebronsd lijf?
De makers van Performance zijn niet voor één gat te maken. Performance kun je inzetten voor van alles en nog wat. Eiwitten van hoge kwaliteit, die je snel en makkelijk opneemt. Ze zitten met zijn allen in Performance Premium Pure Whey. Whey is Engels voor wei-melk, vandaar. Een eiwitshake voor bodybuilders en fitgirls, met een fantastische vanillesmaak? Kan. Je neemt Performance Protein Isolate.
Je zult zien dat de oude bekende BCAA's (aminozuren) in heel wat Performance varianten terugkomen. De ene keer is het 17% BCAA's, de andere keer 19% BCAA's. Merk je bijna niks van, maar er is écht over nagedacht bij Performance. Je moet er niet aan denken hoeveel precisieweegschalen ze bij Performance hebben - en hoeveel verschillende etiketten ze laten drukken.
Wil je niet afvallen, maar juist spiermassa winnen en zwaarder worden? Dan neem je de oranje-zwarte Performance verpakking met 'Turbo Mass Gainer'. Goed voor een extra dosis van vijf verschillende koolhydraten, elk met hun eigen tempo: snel energie, langzaam energie en energie op de lange termijn. Verrijkt met L-Glutamine peptide, hét aminozuur voor spieropbouw en celopbouw. Het zou ook moeten helpen om pijnlijke verzuring bij grote inspanningen te verzachten, te wijten aan het lelijke spookje in je dijspieren en buikspieren dat 'melkzuur' heet. Brrrr.
En dan is er nog de alleskunner Performance Classic Pro 80. Een eiwitpreparaat voor gevorderden, met ook weer wei-melk (whey) en caseïne, een klassiek melkeiwit. Dierlijk eiwit dus, maar dan zonder het dierenleed in de bio-industrie dat soms wordt ingezet om jou aan je sportdoelstellingen te helpen. Heerlijk toch? O ja, dit is dus met cappuccinosmaak. Bewust zonder onnodige koolhydraten of vetten. Vind je trainer dat je koolhydraten nodig hebt, dan is er voor jou weer een andere Performance. Zo zit het ongeveer met voedingssupplementen en sporten: je moet er wel wat voor doen.
Ben jij in voor Performance?
Voordat je online een portie Performance gaat bestellen: denk goed na wat je precies wilt bereiken. Je sportieve grenzen verleggen, indruk maken voor de spiegel (en straks in je kleine bikini of zwemslip op het palmenstrand), of iets in de richting van 'een gezonde en actieve levensstijl'? Overleg ook gerust eens met je huisarts, met een diëtiste of met vrienden die bovengemiddeld veel sporten.
Er bestaan jammer genoeg ook vage sportscholen waar dure rommel verkocht wordt, onder stoere krachtpatsersnamen. Lang niet altijd een goed idee als je gewoon verantwoord voor je body wilt zorgen. Zorg dat je zelf wat wijzer wordt! Pas dan weet je of sportvoeding je wat extra's kan bezorgen - en zo ja, ook nog eens precies wat je wilde. Best een prestatie.