Wil jij snel bruin worden? De feiten en fabels op een rijtje!
Iedereen kent het wel, je ligt weg te bakken in de zon en je kijkt om het kwartier of je benen al bruiner zijn. Maar als je je hebt ingesmeerd, word je dan wel bruin? In deze blog vertellen we je hoe je snel bruin kan worden, en je komt alle feiten en fabels te weten! Lees je mee?
Snel bruin worden doe je zo
Het is elke zomer weer een dingetje. Want we willen bijna allemaal snel bruin worden, maar hoe doe je dat? Voordat we je vertellen hoe je je huid bruint, is het handig om eerst wat te weten over de huid zelf.
Je huid is namelijk opgebouwd uit twee lagen: de opperhuid en de lederhuid. We hebben allemaal wel eens van pigment gehoord. Pigment bestaat uit pigmentkorrels en deze korrels ontstaan in de lederhuid. In de lederhuid zitten namelijk melanocyten, zodra er zon op je huid komt gaan de melanocyten pigmentkorrels aanmaken. Als de pigmentkorrels zijn aangemaakt vertrekken ze met zijn allen naar de opperhuid. De pigmentkorrels zijn bruin gekleurd, hierdoor krijgt je huid een bruine kleur. Eigenlijk is het een soort natuurlijke zonnecrème. Klinkt superhandig, maar helaas is het niet zo effectief. Je maakt namelijk niet snel genoeg voldoende pigment aan om beschermt te zijn tegen de zon.
De snelheid waarmee je bruin wordt verschilt dan ook per persoon. Het ligt eraan hoe snel jouw huid de pigmentkorrels aanmaakt en hoe snel deze pigmentkorrels worden getransporteerd naar de opperhuid. Dit is dus erfelijk bepaald. Gelukkig hebben wij een aantal tips die toch kunnen helpen om sneller bruin te worden!
Tips om sneller bruin te worden
Hoe snel je bruin wordt kun je dus niet zelf bepalen, maar je kan je huid altijd een handje helpen met onze tips!:
- Je huid scrubben voordat je gaat zonnen!
- Ga sporten in de zon
- Zonnen aan het water
- Gebruik een aftersun
- Smeer je goed in
Feiten en fabels over zonnen en bruin worden
Word je sneller bruin op het strand of in het park? Kan zonnebrand over de datum raken? Welke factor moet je gebruiken? Als het op zonnen en bruin worden aankomt kun je je veel dingen afvragen. Maar wat klopt wel en wat klopt niet? Wij zetten alle feiten en fabels voor je op een rijtje.
De feiten
1. Je wordt sneller bruin op het strand dan in het park. Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op. De kans op verbanden wordt vergroot als je dichtbij of op het water zont.
2. Zonnebrand kan over de datum raken. Zonnebrand is een seizoensgebonden product. Omdat het vaak in de zon ligt, werkt het na ruim een jaar niet meer. We raden aan om dan een nieuwe fles te kopen
3. Ook met factor 50 word je bruin. Natuurlijk wil je goed voor je huid zorgen en haar beschermen, maar je wilt ook bruin worden. En als je alle uv-stralen tegenhoudt met zonnebrand, dan gebeurt dat niet, toch? Wees gerust: je wordt echt nog wel bruin. Ook met een hoge factor anti-zonnebrand hou je niet álle uv-stralen tegen. Daarom word je nog wel bruin, maar je verbrandt niet.
4. Je wordt ook bruin in de schaduw. Als je snel bruin wilt worden, moet je per se in de zon liggen. Of niet? Vaak heb je dit idee, maar het is niet waar. Ook in de schaduw word je namelijk bruin. Een deel van de uv-straling wordt namelijk via de aarde weerkaatst, en daarom word je dus ook bruin als je in de schaduw zit. Vergeet niet om je altijd goed in te smeren, ook als je in de schaduw zit.
5. Je kunt bruin worden achter glas. Als je maar lang genoeg blijft zitten, kun je bruin worden achter het raam. Het ultraviolette licht van de zon is verantwoordelijk voor de bruine kleur. Voor de verbranding ook, trouwens. Normaal glas laat geen stralen door onder een sterkte van 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
De fabels
1. De zonnebank is de beste voorbereiding op de zon. Er zit een verschil in de straling die de zonnebank uitstraalt en de straling die van de zon afkomt. De zonnebank schijnt voornamelijk met UVA-straling, terwijl zonlicht zowel UVA als ook UVB-straling bevat. Er zit een groot verschil tussen beide typen straling. Blootstelling aan UVA zorgt voor een verandering van het pigment in de huid dat er al zit, maar het wordt niet opnieuw aangemaakt. Hierdoor word je sneller bruin, maar dit blijft niet lang zitten en geeft weinig bescherming.
2. Mensen met een getinte huid hebben geen zonnebrand nodig. De zelfbescherming van een getinte huid is ongeveer even hoog als een SPF van 4 tot 6. Daarom kunnen mensen met een getinte huid een zonnebrandcrème met lagere SPF gebruiken en zullen mensen met een gevoelige en lichte huid altijd de maximale SPF moeten aanbrengen, maar iedereen moet smeren!
3. Hoe hoger de SPF, hoe minder zonnebrand je kunt gebruiken. Elk UV-filter systeem werkt alleen effectief als je genoeg crème gebruikt en het gelijkwaardig verdeelt. De SPF die vermeld staat op het product, geldt alleen als je voldoende crème, lotion of spray gebruikt. Ook dien je jezelf regelmatig opnieuw in te smeren, minimaal twee keer per uur en na het zwemmen als je je hebt afgedroogd. Door het afdrogen wordt de zonnebrand namelijk voor een groot deel verwijderd.
4.Het dragen van een T-shirt voorkomt verbranding. Of je het gelooft of niet, het is een fabel. Ook met een T-shirt aan is het mogelijk om te verbranden. Het dragen van een T-shirt beperkt wel in bepaalde mate de UV-straling op de huid, maar de kans op verbranding is er nog steeds. Het dragen van donkere kleding laat overigens wel minder UV-stralen door ten opzichte van lichtere kleding. Smeer je daarom voor de zekerheid in, ook al draag je een T-shirt.
Bruin worden zoals het hoort
Je weet nu alles over bruin worden en zonnen. Je weet wat waar is en wat niet. Lees onze blog over langer bruin blijven om jouw resultaat te behouden. KoopjesDrogisterij heeft allerlei producten die jij nodig hebt om veilig te kunnen zonnen en om jouw bruine kleur te behouden of juist te krijgen. Voor elk doel is er een product. Neem dus ook een kijkje op onze pagina met al onze zonnedeals!