De overgang kan erg lastig zijn: daarom een blog vol inzichten en tips
Vroeg of laat krijgt elke vrouw er mee te maken: de overgang. De overgang is een natuurlijk proces die je niet zelf in de hand hebt. Een ding is zeker, de overgang maakt een vrouw uniek. Helaas komen er bij dit unieke proces ook veel unieke perikelen kijken, die voor elke vrouw verschillend kunnen zijn. Wat de overgang precies is, wanneer je de overgang krijgt, hoe je de overgang zo soepel mogelijk laat verlopen en welke tips je gaan helpen lees je allemaal in deze blog. Lees je mee?
Wat is de overgang?
Heel simpel gezegd is de overgang de periode dat je als vrouw van vruchtbaar zijn naar niet meer vruchtbaar zijn gaat. Vrouwen beschikken over eierstokken waarin eicellen zijn opgeslagen. De eierstokken produceren tijdens de vruchtbare periode hormonen zoals oestrogeen. Hierdoor ontstaat de menstruatiecyclus en worden de eicellen gebruikt. De overgang is de periode waarin de hoeveelheid eicellen opraakt, de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam afneemt en de menstruatie onregelmatig wordt. Door het verminderde oestrogeen gaat het baarmoederslijmvlies sneller of langzamer groeien. Deze veranderingen veroorzaken hormoonschommelingen waardoor vrouwen verschillende overgangsverschijnselen kunnen ervaren. Na deze periode stopt de menstruatie uiteindelijk. Tijdens de overgang kom je uiteindelijk bij de menopauze, dit is je laatste ongesteldheid. De overgang is dus eigenlijk het gehele proces om de menopauze heen. De overgang begint in de meeste gevallen tussen je 40e en 60e jaar. Toch zijn er uitzonderingen en kan de overgang ook eerder of later beginnen.
Wat merk ik van de overgang?
Ongeveer 20% van de vrouwen die in de overgang zijn hebben helemaal geen klachten. Helaas is 80% niet zo’n geluksvogel dat ze geen klachten ervaren. Ook nu geldt dat de klachten erg verschillen tussen vrouwen. Bij de ene vrouw vallen de klachten wel mee en bij de andere vrouw zijn ze ernstiger. Er zijn verschillende klachten waar je aan kan merken dat je in de overgang bent:
Verandering in de ongesteldheid
- Je bent langer of korter ongesteld dan normaal
- Je wordt onregelmatig ongesteld
- Je kunt erger of juist minder erg ongesteld worden
- Andere klachten van ongesteld zijn kunnen verergeren of juist verminderen
Opvliegers (warmte-aanvallen)
- De warmte-aanvallen komen opeens en duren kort
- Je gezicht hals en/of borst worden rood
- Je kunt opeens veel gaan zweten, ook s’ nachts
Klachten van de vagina
- Het duurt langer voordat je vagina vochtig wordt, ook al ben je opgewonden
- De huid van je vagina kan geïrriteerd raken en gaan jeuken
Het is belangrijk om je te beseffen dat ondanks deze bijwerkingen het geen vervelende periode hoeft te zijn. Je gaat eigenlijk een nieuwe levensfase in en dat is best bijzonder!
De overgang zo soepel mogelijk laten verlopen
De meeste vrouwen komen de overgang niet door zonder enige perikelen te ervaren. Er zijn een aantal manieren op deze overgangsperikelen een beetje te beperken of om er iets beter mee om te gaan. Als eerste is gezonde voeding een must om je goed te voelen tijdens de overgang. Je dagelijkse eetpatroon moet voldoende groente, fruit, vis, noten en granen bevatten. Deze voedingsmiddelen zijn echt onmisbaar tijdens de overgang.
Een hele belangrijke don’t tijdens de overgang is het overmatig gebruik van producten met veel suiker, cafeïne, sterk gekruid eten en alcohol te beperken. Deze voedingsmiddelen kunnen namelijk sommige perikelen versterken. Betekent dat dan dat je nooit meer een kopje koffie of een glaasje wijn mag? Nee zeker niet, maar wel met mate.
Naast voeding is voldoende lichaamsbeweging ook een hele belangrijke factor tijdens de overgang. Je kunt gaan wandelen, de fiets pakken of gewoon gaan sporten. Elke vorm van lichaamsbeweging is goed! Beweging in de buitenlucht is nog beter, de zon heeft namelijk een positieve invloed op de botten en het lichaam.
Slaap en rust zijn net zo belangrijk als goede voeding en voldoende beweging. Ga lekker op tijd naar bed en creëer rust in je slaapkamer. Zorg er dus voor dat je geen werk of andere dingen meeneemt naar bed waar je druk van blijft. Zo is je slaapkamer echt de plek waar je even goed tot rust kan komen want je hebt het al zwaar genoeg!
Het gebruik van voedingssupplementen tijdens de overgang
Het is bijna onmogelijk om alle vitamines & mineralen uit je voeding te halen. Maar in het wilde weg supplementen gaan slikken? Dat is ook niet echt de oplossing. Tijdens de overgang komt er zoveel op je brod (letterlijk en figuurlijk) dat het lastig kan zijn om te bepalen welke supplementen jou nu kunnen helpen. Een ding is zeker: je staat er niet alleen voor, 40-75% van de vrouwen neemt namelijk voedingssupplementen tijdens de overgang. Welke is nou geschikt voor jou? Dat kun je hier verder uitzoeken!
Supplementen voor sterke botten tijdens de overgang
In deze levensfase heb je vooral een hoger risico op osteoporose. Terwijl je het bottenstelsel natuurlijk zo sterk mogelijk wil houden. Gemiddeld lijden vrouwen in de overgang aan 2 - 3% botverlies tijdens de eerste jaren en nog eens 0.5 – 1% hierna. Hier tijdig op inspelen is erg belangrijk. Calcium, bijvoorbeeld die van Orthica, en Vitamine D zijn twee bijzonder belangrijke supplementen die van invloed zijn op botgezondheid. Ben je ouder dan 50 jaar? Dan wordt aanbevolen om een goed calcium- ( ≥1000 mg/dag) en vitamine D-supplement (800 IU/dag (20μg) te slikken.
Supplementen voor de mentale gezondheid tijdens de overgang
Wat vaker wilde zalm eten om Omega-3 binnen te krijgen? Waarom niet, er zijn tal van heerlijke recepten voorhanden. Maar wist je dat teunisbloem ook bijzonder rijk is aan omega-3 essentiële vetzuren én gamma-linoleenzuur? Teunisbloem is onder meer te vinden in olie-vorm. Zo hebben Springfield, Harmonie en Elvitaal teunisbloem olie in hun assortiment. Het is een bloeiende plant die zelfs wordt aangemerkt als redder-in-nood bij opvliegers tijdens de overgang. Een betrouwbare bron van Omega-3 vetzuren zijn dus afkomstig uit vette vis, maar ook verkrijgbaar in verschillende vormen als voedingssupplement. Deze groep supplementen beschermt het hart- en vaatsysteem van vrouwen in de overgang. Het kan hiernaast het risico op depressie en ontwikkelen van borstkanker verminderen. Absoluut een aanrader.
Supplementen voor de gehele overgang
Naast de losse supplementen zijn er ook supplementen verkrijgbaar die het complete pakketje bevatten voor tijdens de overgang. Zo hebben Valdispert en Ymea een aantal producten die kunnen helpen bij alle overgangsverschijnselen. Heb je dus last van meerdere overgangsverschijnselen en heb je geen zin om precies uit te zoeken wat je voor voedingssupplementen nodig bent? Dan is dit de ideale oplossing.
Je merkt dat er inmiddels veel producten op de markt zijn voor de overgang. Weet je nog steeds niet helemaal zeker? Neem dan contact op met een van onze online-drogisten. Zij helpen je graag op weg!