Oei, wat te doen bij een blaasontsteking?
Aii nodig moeten plassen en als je op de wc zit komt er niets of bijna niets! Of er komt wel wat en het geeft een pijnlijk, branderig gevoel. Ja, dan kon je nog wel eens een blaasontsteking hebben. Ook kan de geur van je urine sterk zijn. Bij een blaasontsteking zitten er bepaalde bacteriën in je blaas, die daar niet thuis horen. 'Weg, bacteriën, weg', is het dus eigenlijk. Vaak is dit de E-coli bacterie: een bacterie die zich in de darmen bevindt. Als deze bacterie via je urinebuis in je blaas terecht komt, hecht deze zich aan je blaaswand. En voilà: daar heb je je blaasontsteking. Wist je dat de urinebuis van vrouwen korter is dan die van mannen? Daarom is een blaasontsteking een echte vrouwenkwaal. Hoe ga je nou om met zo'n pijnlijke blaasontsteking? Wij vertellen je er alles over! Lees je mee?
Hoe ontstaat nou een blaasontsteking?
Een blaasontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking:
- Verkeerd afvegen van je billen. Als je je billen van achteren naar voren afveegt neem je daarmee de bacteriën mee uit je darmen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
- Strakke kleding zorgt ervoor dat het warm en broeierig wordt in je ondergoed, dat is het ideale milieu voor een bacterie.
- Na de seks niet plassen. Tijdens de seks kunnen bacteriën in de urinebuis komen. Daarom is het ook verstandig te plassen na die tijd. Doe dit altijd na de seks. Het scheelt je een hoop ongemakken!
- De overgang. Aiii ook dat nog. De overgang kan er goed voor zorgen dat je een blaasontsteking te pakken krijgt.
- Niet goed uitplassen. vaak heeft dit te maken met haast of een verkeerde plashouding. Zorg ervoor dat je altijd met je voeten op de grond kunt, gebruik desnoods een krukje. Dit is de beste manier om goed uit te plassen.
Wat kan ik aan een blaasontsteking doen?
Dat is een hele goede vraag! Drink véél water. Doordat je veel water drinkt stroomt je urine goed door. Je spoelt dan als het ware de bacteriën uit je blaas. Stel het plassen ook niet onnodig uit. Ga naar het toilet als je de drang voelt. En het allerbelangrijkste: plas goed uit! Als de afvoer goed is en de blaas wordt steeds goed geleegd, dan krijgen bacteriën nauwelijks een kans iets uit te spoken daar beneden. Wanneer je niet goed uitplast, dan blijft er urine achter. Dit is natuurlijk een perfecte voedingsbodem voor de bacteriën. Vandaar dat uitplassen écht belangrijk is.
Een blaasontsteking, en nu?
Als je weet dat je een gevoelige blaas hebt en vatbaar bent voor een blaasontsteking dan zijn er wel producten die een goede blaasfunctie ondersteunen. Producten met cranberry, zoals BlaseCare, zorgen voor een zuur milieu in de blaas, iets waar de bacterie niet van houdt. D-mannose is een soort suiker wat werkt als een klittenband. De bacteriën willen zich daaraan hechten. Doordat dit samenkleeft plas je de bacterie uit en gaat het niet in je blaas zitten. Let op: er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van d-mannose tegen een blaasontsteking. Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat deze natuurlijke suiker het risico op terugkerende blaasontstekingen kan vergelijken. Maar, de werking van d-mannose is nog niet geheel wetenschappelijk bewezen. Dan is er natuurlijk nog het welbekende cranberry sap. Sommige mensen drinken cranberrysap om te voorkomen dat ze een blaasontsteking krijgen. Bepaalde stoffen in cranberry's zouden ervoor zorgen dat bacteriën moeilijker aan de blaaswand hechten. In sommige onderzoeken lijken cranberry's de kans op een blaasontsteking te verminderen, maar in andere onderzoeken dan weer niet. Dit komt mogelijk doordat er verschillende hoeveelheden van de werkzame stof in cranberry's zijn gebruikt in de onderzoeken. Of cranberrysap dan ook helpt om en blaasontsteking te voorkomen weten we niet zeker. Als je denkt dat je een blaasontsteking hebt, ga dan naar de huisarts om je urine te laten onderzoeken.
Wanneer moet ik naar de huisarts?
In vele gevallen gaat een blaasontsteking vanzelf over. Zeker wanneer je voldoende drinkt en goed uitplast. Gaat je blaasontsteking niet vanzelf weg? Ga dan naar de huisarts. Ook wanneer je pijn uitstraalt naar je benen en wanneer je koorts hebt kun je het beste even langs de huisarts. Een blaasontsteking bij kinderen en mannen komt ook wel eens voor. In dat geval is het ook aan te raden om direct naar de huisarts te gaan.
Wil je nog meer weten over blaasontstekingen? Of juist over het uitplassen? Of heb je een hele andere vraag waar je advies over wil? Onze drogisten weten er alles van en helpen je graag! Je kunt onze gediplomeerde drogisten mailen op drogist@koopjesdrogisterij.nl.