Mee Eters
Hoe je kunt voorkomen dat die lelijke mee-eters ongevraagd mee blijven eten! Grappige naam eigenlijk, mee-eters. Ze zitten in de weg, vooral als ze in je gezicht zitten, maar eten of mee-eten doen ze eigenlijk helemaal niet. In tegendeel. Ze hadden beter 'verstoppertjes' kunnen heten, want mee-eters zijn in feite kleine opstoppingen in je huid. In het Engels heten ze 'comedonal acne' (klinkt al een stuk vertrouwder dankzij die 'acne'), en dat komt dan weer door het Latijnse woord voor mee-eter: comedo. Zo zal de huisarts of de huidarts het invullen op je verwijsbriefje, als het met die mee-eters uit de hand dreigt te lopen.
Wat zijn mee-eters eigenlijk precies?
Een ontsierende prop in de hoornlaag van je huid, die de uitgang van een haarzakje laat dichtslibben (de 'open comedonen') of een sterke vernauwing van zo'n haarzakje. Als dat laatste het geval is, krijgen bacteriën de kans van hun leven om zich daar op te hopen. Gevolg: een puistje of bult, soms het voorstadium van een échte, moeilijke puist. De meeste beginnende mee-eters herken je als zwart of wit puntje. Hoe het komt, weet de wetenschap nog niet precies, maar mee-eters hebben een sterke voorkeur voor het gebied op en rond je neus. Nek en schouders kan ook. Ze zien er bedrieglijk onschuldig uit vergeleken met de smerige, puisterige puberpuist die je kunt uitknijpen (sorry, maar in een blog over mee-eters heb je niks aan voorzichtige, verhullende termen!), maar je wilt er om cosmetische redenen toch wel graag vanaf! Gelukkig heb je de adviezen van Koopjesdrogisterij.nl
Moet je niet uitgenodigde mee-eters met harde hand verwijderen?
Dat wordt experimenteren. We noteren uit het de gezondheidstips van 'Oma weet raad': maak een handdoek nat en doe die natte handdoek even in de magnetron. De meeste mee-eters beginnen zich nu al ernstig zorgen te maken. Duw de hete handdoek even tegen de mee-eter op je neus en laat hem daar even doorstomen. Grote kans dat je mee-eter voorgoed vertrekt. Kan ook met een stoombad van kamille of andere bloemblaadjes!
Zeker niet doen!
Let op. Het is af te raden om met je vingers botweg mee-eters uit te knijpen. Dan maak je het probleem mee-eter soms alleen maar erger, omdat zo juist (nieuwe, diepere) ontstekingen kunnen ontstaan. Beter gebruik je hiervoor een speciale comedonedrukker. Ook kun je zo nu en dan (maar niet te vaak) neusstrips gebruiken, of een schoonheidsspecialist bezoeken die weet wat hij of zij doet met die lelijke mee-eter. Vermijd het gebruik van minerale oliën en vooral vaseline. Kies in plaats daarvan voor natuurcosmetica met plantaardige oliën, bijvoorbeeld van de verantwoorde merken Earth-Line, Weleda, Harmonie, Annemarie Borlind of Lavera.
Nog beter: mee-eters voorkomen en je huid goed verzorgen
Mee-eters kunnen ook heus wel vanzelf weggaan. Maar dat kan best even duren. Je kent het van menselijke gasten die op uitnodiging komen mee-eten. Ook voor mee-eters op je huid geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen! Een paar tips: het is belangrijk om voordat je gaat slapen make-up, zweet en vuil van je huid te verwijderen en een paar keer per week dode huidcellen te verwijderen door te scrubben met een milde scrub. Laat de tere huid in je gezicht verder zoveel mogelijk met rust, anders verstoor je de beschermende zuurmantel. De talgproductie gaat dan vanzelf nog verder omhoog en dan ben je nog verder van huis. Laat ook geen heet water over je gezicht stromen. Blijf ook niet te lang met je schouders en rug onder een hete stroom water staan. Kies vooral bij een onrustige huid liever voor lauwwarm water. Houd het kort onder de douche en spoel even na met koud water.
Zoals bij alle klachten die we bij Koopjesdrogisterij onder de loep nemen: een gezonde leefstijl kan nooit kwaad. Voeding bijvoorbeeld. Genoeg Vitamine A (spinazie) en Vitamine C (sinaasappels, kiwi's, voedingssupplementen of complete vitaminemengsels) daar hebben mee-eters best een hekel aan. Sowieso goed voor je huid: drink genoeg water (zeker 1 liter per dag) en eet zo gezond mogelijk, zodat je genoeg vitamines, mineralen, bètacaroteen, zink, omega-3 vetzuren en andere waardevolle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dus veel groente en fruit, regelmatig vis, of bijvoorbeeld voor de vishaters en vegetariërs algenolie.
Veel succes.