Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

null

Hoe genezen wondjes en wat is hiervoor de beste verzorging?

Schaafwondjes, snijwondjes en prikwondjes, je kent het wel. Het kan gebeuren dat je je per ongeluk in je vinger snijdt. Au, pijn is niet fijn! Dat heb je vast wel eens gehad. Onder kleine wondjes verstaan we wondjes die niet veel bloeden en niet gevaarlijk zijn. Bij een verwonding is de natuurlijke samenhang van de huid verbroken en is de beschermende functies minder geworden. Daarom is het belangrijk om de wond goed te verzorgen. Wij vertellen je graag hoe je wondjes kunt behandelen, zodat ze weer genezen. Lees je mee?

Open wondjes!

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er verschillende soorten wonden. Zo heeft een snijwond een ander uiterlijk dan een brandwond. Als de wond open is, is het huidweefsel beschadigd. Een open wond kun je herkennen aan het volgende: huidbeschadiging, pijn, bloedverlies of wondvochtverlies. Open wonden zijn in te delen in natte en droge wonden. Droge wonden zijn wonden die niet meer bloeden of wondvocht verliezen. Vervolgens ontstaat er een korstje. Dan de natte wonden. Nu droogt de wond niet uit en is er ook geen korstje. Wist je dat een wond het beste geneest als deze niet te droog, maar ook niet te vochtig is? Als eerste is het belangrijk dat je de wond goed ontsmet. Dat vertellen we je nu!

Waar kun je wonden mee ontsmetten?

Wondjes behandelen is niet geheel onbelangrijk. Het is heel belangrijk dat een wond schoon blijft en ontsmet wordt. Maar hoe ontsmet je eigenlijk een wond? Voordat je de wond gaat ontsmetten is het belangrijk dat je handen schoon zijn. Bij het ontsmetten ga je eerst de wond voorzichtig schoon spoelen met handwarm water. Vervolgens dep je de wond droog met een niet pluizige doek en doe je het ontsmettingsmiddel op de wond. Doe het ontsmettingsmiddel nooit gelijk op de wond, want teveel is ook weer niet goed. Gebruik bijvoorbeeld even een watje. Waarmee kan je wonden het beste ontsmetten? We zetten het graag voor je op een rijtje:

  • Handwash om hygiënisch de wond te verzorgen
  • Wondreinigingsdoekjes voor snij- en schaafwondjes
  • Voor alle soorten wonden is wondspray te gebruiken
  • Alcohol Ketonatus voor het ontsmetten van wonden

Zo, nu weet je op welke manieren je een wond kunt ontsmetten! Doe dit altijd, zodat je geen ontsteking krijgt.

Gebruik Staudt Wondcrème en bedek de wond

Na het ontsmetten van de wond kun je wat op de wond smeren. Het merk Staudt is hier geschikt voor. Heb je wel eens van dit merk gehoord? Zo wordt littekencrème van Staudt al jarenlang ingezet voor de verzorging van littekens. Dit is ontwikkeld door chirurgen in samenwerking met het Rode Kruis Ziekenhuis. Maar wat kun je dan op de wond doen?

Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt. Verder is het ontstekingsremmend en vermindert de roodheid. Waarom adviseren wij deze zalf? Nou, de zalf legt een beschermend laagje over de wond dat het genezingsproces versterkt. Bovendien remt het de invloed van bacteriën, schimmels en gisten en heeft de zalf een klinisch bewezen effect. Dus als jij een wondje hebt weet je welk product je nodig hebt!

Nadat je de zalf hebt aangebracht is het handig om het wondje af te dekken. Wij hebben van alles in huis voor jou. Denk maar aan pleisters. Raak het wondkussen van de pleister niet aan. Verder hebben we ook kleefpleisters en gaaskompressen. Deze producten zijn ook ideaal bij wondjes!

Wat is het proces van wondjes?

Wist je dat een wond geneest in drie fasen? Eerst reageert het lichaam op letsel door een ontstekingsreactie. Hierbij treedt roodheid, warmte, zwelling, pijn en bloedstolling op. Dan komt de tweede fase na een aantal dagen. Maar hoe dan? Er ontstaat nieuw weefsel en de wond sluit zich. Verder is er nog de derde fase. Het wondoppervlak verkleint en er kan eventueel een litteken ontstaan. Een litteken wil je natuurlijk liever niet. Wat nou als je toch een litteken hebt gekregen? Gebruik dan Staudt Littekencrème. De crème is op basis van natuurlijke ingrediënten en beschermt tegen externe invloeden. Behalve dat de littekencrème werkt bij schaafwonden, werkt het bijvoorbeeld ook bij brandwonden. Handig toch! Hoef je je niet druk te maken over eventuele littekens. Er zijn verschillende soorten wondjes en die kunnen erg pijnlijk zijn. Maar gelukkig weet jij nu wat je kunt doen. Je weet hoe wondjes genezen en welke producten wij jou aanraden. Koopjesdrogisterij.nl heeft ontsmettingsmiddelen, pleisters en zalf. Zo kun jij jouw wond goed behandelen!

Terug naar het overzicht