Gevaar! De zon houdt nooit anderhalve meter afstand
Binnenkort mogen we weer lekker bruin bakken op het terras! Pas je wel een beetje op daar? Want niemand, maar dan ook niemand is immuun voor de onzichtbare bedreigingen van te veel schadelijke UV-stralen op je tere huid.
Zon is heerlijk, maar zon is ook een stille sluipmoordenaar voor wie er onbekommerd mee omgaat. Ons advies - want we willen je nog lang niet kwijt - is smeren, smeren en nog eens smeren. En dan weer even in de schaduw. We willen er niet mee te koop lopen, maar het voordeel van je eigen online KoopjesDrogist met volop beschermende producten tegen zonnebrand is duidelijk: veilig bestellen kan altijd, je hoeft niet eens op anderhalve meter van je toetsenbord en muis te blijven!
Zonlicht, dat is toch juist iets goeds?
Zonder zonlicht zou het hier op aarde aardig donker zijn. Een gezond leven zou onmogelijk zijn. Ga maar na: planten hebben sprankjes zonlicht nodig om bladgroen te maken. Fotosynthese heette dat op school. Zonder bladgroen zou er geen zuurstof zijn op onze planeet. En geen groente en fruit. Niks mis met dat mooie, warme zonlicht toch? Dit is de korte, niet zo erg wetenschappelijke samenvatting. Toch willen we je even serieus op een paar misverstanden over zon en zonlicht wijzen. Ga even onder een lommerrijke boom zitten en lees mee.
Neem geen enkel risico - smeer je in
Kort gezegd: blote huid is kwetsbaar. Een bruine kop is mooi - maar gevaarlijk. Al zie je het niet met het blote oog, scherp UV-licht beschadigt je cellen onherstelbaar, ook onderhuids. Met een beetje pech krijg je er op den duur lelijke moedervlekken van, in het ergste geval huidkanker. Kan ook nog 20 jaar na het zonnebaden in kwestie
Huidkanker is vaak goed te genezen, maar lang niet altijd. Je hebt tamelijk onschuldige vormen van huidkanker (basaalcel carcinoom), ietsje engere vormen (plaveiselcel carcinoom) en de griezeligste van het rijtje: melanoom. Begint op je huid, is niet van plan het daarbij te laten. Je kunt uiteindelijk aan mogelijke uitzaaiingen doodgaan. Niet leuk om te zeggen op een zonnige lentedag, maar jammer genoeg echt waar.
Smeren met zonnebrandcrème doe je om twee redenen: je gaat óók meteen veroudering van de huid tegen - vooral gezichtshuid, die ziet nu eenmaal veel zon, maar zeker ook de dunne huid op andere plekken op je lichaam. Huid die veel zonlicht te verduren krijgt, krijgt in de meeste gevallen ook eerder te maken met rimpels en dorre, minder flexibele plekken. Dat wil je niet! Smeren met een goede beschermingsfactor is dus ook een beetje werken in je eigen schoonheidssalon.
Goed, ik ben overtuigd - Welke zonnebrandcrème of zonnebrandolie heb ik nodig?
Tuurlijk, je hebt allerlei goede merken zonnebrandspul tussen de grote namen in de cosmetica, beauty en huidverzorging. Ze doen allemaal wat ze beloven: je huid een tijdlang beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Van klassiekers als Nivea, Zwitsal, Ambre Solaire of Biodermal tot de huismerken van A-modelabels als Lancaster, Clarins, Jil Sander tot zonnebrandcrème uit de natuurvoedingshoek met veel aloë vera of arganolie. Niet slecht voor je huid, maar het gaat toch écht om de beschermingsfactor of SPF. Die gaat het werk doen.
Een paar merken hebben zich serieus gespecialiseerd in bescherming tegen de zon. Bijvoorbeeld Vision. Beter bekend als Vision Every Day Sun Protection. Ze gaan er bij Vision van uit dat de zon iedere dag schijnt. En terecht! Bij Vision geen kinderachtig zalfje, maar pure technologie, op basis van gepatenteerde LipoDefense Technology. Vrij vertaald: langdurige zonbescherming. Beschermt prima tegen UV-A en UV-B.
Bij Vision Suncare kun je kiezen uit een hele lijn uitgekiende producten: Vision mousse voor kids, Vision factor 50 Sport, helpt tegen zonnebrand, maar ook tegen uitdroging door wind en kou. Veilig gevoel toch? Dan zijn er nog krachtpatsers als Vision Face Fluid, officieel ook een product tegen zonnebrand, tegelijk ook matterend (zodat je er niet bij loopt als een spiegelende oliebol!), anti-age en lekker hydraterend. Je mag het ook best gebruiken op een donkere, bewolkte winterdag. Vinden ze bij Vision totaal geen probleem.
Ook een heel fijne keuze, een topmerk onder de zon: P20. De makers van Once a Day factor zus en zo Spray. Het merk van de fabrikant is officieel Riemann (made in Germany dus, nou ja eigenlijk Denemarken maar dat ligt vlakbij Duitsland), maar het staat loeigroot op de verpakking, dus iedereen onthoudt het makkelijk: P20. Met de geruststellende ondertitel: “P20 Seriously Reliable Suncare”. P20 maakt ook zeer waterbestendig lotion tegen de zon, met een aangenaam lichte textuur. Ideaal voor het hele gezin, veilig dankzij de fotostabiele UV-A en UV-B filters in P20 lotion. Goed om te weten: UV-B heeft ook een positieve eigenschap: je lichaam maakt met een verantwoorde hoeveelheid UV-B nuttige vitamine D aan. Dus geniet, maar met mate!
Hoe zit dat ook weer met die factor op het flesje?
Je ziet ook wel eens, bijvoorbeeld op de Vision Suncare verpakkingen, de letters SPF. Die staan voor Sun Protection Factor. Is factor 50 altijd beter dan factor 30 of factor 20? Nee. De hoogte van het getal in de beschermingsfactor zegt alleen iets over de duur van de beloofde bescherming, in combinatie met je aangeboren huidtype. Het KWF Kankerbestrijding zegt het zo: “Iedere huid is anders. Er zijn 6 types huid, afhankelijk van de hoeveelheid pigment in je huid. Kinderhuid is extra kwetsbaar.
De huid van een volwassene vernieuwt om de paar weken. De huid van jonge kinderen ook, maar die huid moet ook nog groeien. Heb je heel lichte huid, verbrand je snel, heb je snel sproeten? Gebruik dan minimaal SPF 20 of SPF 30. Verbrand je bijna nooit in de Nederlandse zomerzon? Dan moet je altijd nog smeren met factor 10 of factor 15 zonnebrandcrème.” Conclusie: iedereen moet smeren.
Even vragen aan de huidarts: voegt factor 50 nog iets toe? “Nou ja, factor 50 biedt de bescherming van factor 30, alleen ietsje langer. Je moet nog steeds een paar keer per dag goed smeren op een heel zonnige dag. Houd ook de sterkte van UV-straling steeds in de gaten, de zonkracht verschilt van dag tot dag, net als de kwaliteit van lucht voor hooikoortspatiënten.”
Gratis tip van Koopjesdrogisterij: Buienradar.nl heeft naast regenbuien en wolkenvelden ook een handige UV-radar! Daar zie je de actuele zonkracht in Nederland precies op. Kun je daarna weer lekker smeren met een goed product. Of binnenblijven, in quarantaine, dat is nog het allerbeste.