Ben jij al op de hoogte van de Nutri-Score?
Hallo, met Nutri-Score, ken jij mij al? De Nutri-Score wordt steeds belangrijker om ons te helpen gezondere keuzes te maken in onze voeding. Maar wat is deze Nutri-Score precies? En hoe wordt deze ‘score’ berekend? Wij leggen je er graag alles over uit! Lees je mee?
Wat is de Nutri-Score?
De Nutri-Score is eigenlijk een voedselkeuzelogo. Het voedselkeuzelogo is een afbeelding op de voorkant van de verpakking van voedingsmiddelen. Dit logo kan jou helpen om makkelijker te bepalen wat een gezonde keuze is. In Nederland mag Nutri-Score nog niet gebruikt worden. Wel is de Nederlandse overheid van plan om de Nutri-Score in te voeren. Wel op voorwaarde dat het in lijn is met de Schijf van Vijf. Nutri-Score sluit nu namelijk nog niet aan bij onze Nederlandse voedselvoorlichting en dat kan best verwarrend zijn. Wat misschien nog wel verwarrender is, is dat je de Nutri-Score al wel tegen kan komen op verpakkingen. Het gaat dan om verpakkingen die in het buitenland geproduceerd zijn. In verschillende landen is de Nutri-Score namelijk al wel ingevoerd. In Frankrijk is de Nutri-Score ontwikkeld. Er zijn in totaal vijf categorieën die met een letter en een kleur worden aangegeven op de voorkant van de verpakking:
Hierbij is A de meest gunstige voedingssamenstelling en E de minst gunstige.
Hoe bereken je de Nutri-Score?
Om de score te bepalen krijgen ‘positieve’ en ‘negatieve’ componenten punten. Positieve componenten zijn de hoeveelheid eiwit, groente, fruit, peulvruchten, noten en bepaalde oliën. Deze worden afgetrokken van de punten voor ‘negatieve’ componenten, namelijk de hoeveelheid energie, verzadigd vet, suiker en zout. De uitkomst wordt vertaald naar een score met kleuren variërend van lichtgroen (A) tot donkeroranje (E). Om producten onderling binnen een bepaalde categorie te vergelijken, wordt gebruik gemaakt van de voedingssamenstelling van het product per 100 gram en een puntensysteem.
- Voedingsstoffen waarvan we de inname best beperken. Het gaat dan om: Energie (Kj), verzadigde vetten, suikers en natrium.
- Gunstige voedingsstoffen: vezels, eiwitten, gehalte aan fruit, groenten, peulvuchten en noten in een product.
Afhankelijk van het gehalte aan deze voedingsstoffen worden punten toegekend. Hoe meer van een bepaalde voedingsstof aanwezig, hoe hoger de punten.
Waarom sluit de Nutri-Score (nog) niet aan bij de Schijf van Vijf?
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die een A- of B-score krijgen maar niet in de Schijf van Vijf passen. Dat is eigenlijk heel gek. Dat botst dus met elkaar. Andersom werkt het ook niet goed. Er zijn producten die wel in de Schijf van Vijf passen maar een Nutri-Score krijgen van C, D of E. Dit komt omdat Nutri-Score naar de voedingsstoffen en losse ingrediënten kijkt. Ze kijken niet naar het voedingsmiddel als geheel. Zo maken ze in hun methode geen verschil tussen gezonde en minder gezonde voedingsstoffen. Bijvoorbeeld, sommige light-frisdranken, witte rijst, pizza of gezouten noten een groene A of B krijgen, terwijl ze niet in de Schijf van Vijf thuishoren. Om Nutri-Score te introduceren in Nederland is er dus een aanpassing nodig. Doen we dat niet, dan gaan er twee gezondheidsboodschappen door elkaar lopen.
Wat zijn dan de voordelen van de Nutri-Score?
De voordelen van de Nutri-Score zijn erg groot. Hieronder een opsomming welke voordelen de Nutri-Score voor ons gaat hebben:
- De Nutriscore is makkelijk te begrijpen en te interpreteren en zichtbaar in één oogopslag.
- De Nutriscore beoordeelt het product in zijn totaliteit.
- De Nutriscore is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor een gezond eetpatroon.
- Dankzij de Nutriscore maken mensen gezondere keuzes.
(Bron: consumentenbond Nederland)
Céréal start als één van de eersten met het vermelden van de Nutri-Score!
Zoals gezegd is de Nutri-Score nog niet uitgerold over Nederland. Maar bijvoorbeeld wel over ons buurland België. Céréal maakt als merk deel uit van het bedrijf Nutrition & Santé, wat voeding en gezondheid betekent. Céréal en Nutrition & Santé willen graag bijdragen aan het verbeteren van het welzijn van mensen door het aanbieden van natuurlijke voeding met een gezondere samenstelling.
Omdat Céréal niet alleen let op suikers, maar op de totale voedingswaarden samenstelling, is het voor Céréal mogelijk om binnen de categorie van tussendoortjes ook Nutri-Score A & B te halen. Dit dankzij voldoende focus ook suikers en vetten enerzijds en anderzijds op positieve aspecten van de voedingswaardentabel zoals bijvoorbeeld vezels. Hoe tof is dat?! Check bijvoorbeeld eens de Céréal Kokos Koek. Heerlijk én gezond, want volgens de Nutri-Score is dit product beoordeeld met een groene A. Wist je dat Céréal een apart assortiment heeft met biologische producten? Het Biologische assortiment is op basis van natuurlijke ingrediënten. Dit is te herkennen aan het rode ‘Céréal Bio’ logo op de verpakking, zoals bij de Céréal Bio Spelt & Bulgur burger met fijne groenten te zien is.
De Nutri-Score is dus (nog) niet ingevoerd in Nederland, maar de kans is zeer aannemelijk dat dit wel gebeurd. Zeker omdat er uit onderzoek is gebleken dat de Nutri-Score wel degelijk helpt bij het maken van gezondere keuzes. Daarnaast worden steeds meer mensen zich bewust van het aantal suikers wat ze binnenkrijgen. Gezonder eten is ook belangrijk! Laten we dat vooral niet onderschatten. Ben jij ook bezig met gezonder eten? En wil je daar tips bij? Praat dan eens met een diëtist. Natuurlijk mag je onze gediplomeerde drogisten ook alles vragen. Zij staan altijd voor jouw klaar. Je kunt hen bereiken op drogist@koopjesdrogisterij.nl. Ze gaan altijd discreet om met de vragen die zij binnenkrijgen.